Dagprogramma

Pinjarra kinderopvang

 

07.30 - 09.00 Ontvangst 

Ontvangst kinderen, overdracht oppasboekjes en/of bijzonderheden.

Kinderen kunnen vrij spelen.

 

Bij binnenkomst wordt je kindje door mij als gastouder persoonlijk begroet. Je kindje voelt zich veilig en op zijn gemak als er sprake is van herkenning van mij als gastouder en eventueel andere kinderen, het speelgoed en andere bekende dingen in de woning.

Duidelijkheid biedt kinderen houvast, dat geldt voor een vast ritueel tijdens het brengen.

 

09.30 - 10.00 Fruit eten

Samen starten we met het liedje van de dagen van de week, daarna bespreken we de kalender; wie weet misschien wat voor dag het is? Wat komt er na …..? Kijk eens naar het weer buiten? Daarna zingen we een paar liedjes uit de liedjesmap.

Voor we beginnen met eten wassen we de handjes. Fruit eten we door te delen: alles op een groot bord. Kleine kinderen worden geholpen, grote kinderen kiezen zelf.

Kinderen verschonen na het fruit eten.

 

10.00 - 11.30 Er op uit!

Als het weer het toelaat gaan we naar buiten. Als het weer het niet toelaat; (gezamenlijke) binnenactiviteiten als voorlezen, knutselen, puzzelen, ‘kliederen’, zingen en dansen. Daarna samen opruimen.

 

11.30 - 12.30 Lunchtijd

Handjes wassen.

Gezellig met z'n allen aan tafel brood eten. Eten is een gezamenlijke activiteit. Elke maaltijd wordt begonnen en afgesloten met een vast ritueel. De kinderen worden bij het tafel dekken en afruimen betrokken. Als gastouder stimuleer ik het eten met bestek (lepel en vorkje). Dit bevordert de zelfstandigheid. De kinderen worden geleerd om te vragen als ze iets willen hebben; op deze manier wordt ook aandacht besteed aan beleefdheidsvormen tijdens de maaltijd. Tevens wordt aandacht besteed aan het taalgebruik. Dit komt tot uiting in het specifiek benoemen van producten, handelingen en namen. Het gezamenlijke eetmoment draagt o.a bij aan een gezond en gevarieerd eetpatroon. 

Bij baby's wordt rekening gehouden met het ritme wat thuis aangehouden wordt. Op deze manier wordt de structuur van thuis doorgevoerd in de gastouderopvang. Baby's die nog niet zelfstandig kunnen zitten worden op schoot gevoed, er is oogcontact wat van belang is rondom het aanbieden van de fles / voedingsschema. 

Er wordt rekening gehouden met bepaalde diëten of allergieën.

 

Soms wordt afgeweken van het vertrouwde; een keer pannenkoeken bakken, tosti's te maken, of iets extra's te doen, kan bv. een verjaardag zijn, afscheid van een gastkind of gewoon als verrassing.

 

12.30 - 15.00 Slapen of rustige activiteiten.

Na het eten lezen we eerst een boekje, daarna worden de kinderen (tenzij anders afgesproken) naar bed gebracht voor het middagslaapje. Kinderen die niet naar bed kunnen spelen, we spelen samen of doen een "rustige" activiteit. Op die manier wordt er een rustmoment in de dag gecrëeerd. Ook is dit een goed moment voor kinder-yoga of voor een verbeelding-verhaaltje, waar kinderen op een mat liggen en luisteren naar een verhaal.

 

15.00 - 15.30 Drinken en een koekje

Kinderen worden uit bed gehaald en verschoond, aangekleed, opgefrist en haren gekamd. Ook kinderen die niet hebben geslapen worden opgefrist. Daarna gaan we met elkaar wat drinken en een koekje eten. De koekjes komen uit een special koekjespot…

 

15.30 - 17.00 Speeltijd

De kinderen kunnen vrij spelen. Als het weer het toelaat lekker de tuin in. Eventueel samen een activiteit doen. 

                                                                           

16.00 - 18:00 Ophalen

Ontvangst ouders/verzorgers. Bespreken dag en/of eventuele bijzonderheden.          

Bewust afscheid nemen is voor je kindje belangrijk, zodat het de dag goed kan afsluiten.